Tuusulan pormestari
Takaisin ylös

Pormestarin blogi

Pormestarin blogissa pääset seuraamaan aitiopaikalta Tuusulan kunnan päätöksentekoa. Blogiin kirjoittavat pormestari Arto Lindbergin lisäksi kunnanhallituksen varapuheenjohtajat Jussi Salonen ja Mika Mäki-Kuhna.

RSS
0
22. joulukuuta 2017 15.05

Arkihuolesi kaikki heitä

Vuosi 2017 alkaa olla lopuillaan ja on aika siirtyä joulunviettoon. Satavuotiaan isänmaan juhlat muuttuvat perheiden ja ihmisten yhdessäolon juhlaksi. Joulunaikaan on tilaisuus rauhoittua ja nauttia, vaikkapa hyvästä ruoasta.

Toivotan kaikille Oikein Rauhallista Joulua Sakari Topeliuksen sanoin:

 

En etsi valtaa loistoa, en kaipaa kultaakaan,

mä pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan.

Se Joulu suo, mi onnen tuo ja mielet nostaa Luojan luo.

Ei valtaa eikä kultaakaan, vaan rauhaa päälle maan.

 

Luo köyhän niin kuin rikkahan saa, joulu ihana!

Pimeytehen maailman tuo taivaan valoa!

Sua halajan, sua odotan, sä Herra maan ja taivahan.

Nyt köyhän niin kuin rikkaan luo suloinen Joulus tuo!

 

Arto Lindberg
pormestari

TUNNISTEET: Juhlat

1
5. joulukuuta 2017 13.50

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Suomi 100 -juhlavuosi on huipentumassa. Vuoden aikaan on pidetty monia seminaareja Suomesta ja itsenäisyydestä. Osallistuin kahteen runsaan viikon aikana.

Turun yliopistolla eduskuntatutkimuksen 15-juhlaseminaarissa, joka oli myös Suomen pitkäaikaisimman kansanedustajan Ilkka Kanervan juhlaseminaari, sain kuunnella kokeneiden politiikkojen Seppo Kääriäinen, Ilkka Kanerva ja Paavo Lipponen näkemyksiä politiikan – yhteisten asioittemme – hoitamisesta ennen ja nyt.

Esiin tuli kaikilla näillä luottamus ihmisten kesken. Luottamus rakennetaan pitkäjänteisellä työllä. Joillain sen rakentaminen kestää pitempään, joillain lyhyemmän aikaa. Luottamuksen rakentamisessa ihmisten kohtaaminen on keskeistä. Luottamus luodaan Ilkan sanoin “silmän valkuaisen tasolla.”

Viikkoa myöhemmin Järvenpää-talolla olivat paikalla Ilkan ja Paavon lisäksi myös Matti Vanhanen. Järvenpään kaupunki järjesti Suomen itsenäisyysjulistus-seminaarin.

Paavo Lipponen nosti esiin kolme onnekasta tapahtumaa.

Suomesta tuli osa Ruotsia vähitellen 1200-1300-luvuilta alkaen. Näin Suomesta tuli länsimaa. Itäeurooppalaiset kansat jäivät feodalismin ikeen alle. Tämä heijastuu vielä nykyisinkin itäeurooppalaisten valtioiden yhteiskunnallisissa keskusteluissa ja tavoissa toimia. Demokratia ei siellä kehittynyt.

Suomi osana Ruotsia päättyi Suomeen sotaan 1808-1809. Suomesta tuli osa Venäjän imperiumia, ei Venäjää. Suomi siirtyi kokonaan autonomiseksi suuriruhtinaskunnaksi Venäjän keisarikuntaan vuonna 1809 vuoteen 1917 asti. Näin Suomi sai alkunsa kansakuntana.

Suomen itsenäisyysjulistus vuonna1917 osui aikaan, jolloin sekä Venäjä että Saksa olivat heikkoja. Lipposen sanoin “Suomi pääsi ikään kuin luikahtamaan itsenäiseksi”, kun Venäjällä ja Saksalla oli muuta murehdittavaa.

Kunnallispolitiikalla oli suuri merkitys kansakuntamme eheyttämisessä sisällissodan jälkeisinä vuosikymmeninä. Ilkka Kanervan mukaan kunnallispolitiikalla on ollut suuri vaikutus toisten ihmisten hyväksymiseen. ”Suomalaiset olivat tottuneet siihen, että äkkiväärän kommunistin ja kylmäverisen kapitalistin ja kaiken siinä välillä, oli pakko tavata kunnallistasolla.” Kanerva nosti esille koululaitoksen, tasa-arvon ja urheilun vaikuttimena kansakunnan eheyttämiseen.

Miten yhtenäisyytemme säilyy seuraavat sata vuotta? Vanhasen, Kanervan ja Lipposen yhteinen näkemys on: luottamuksella, avoimuudella ja kaikkien suomalaisten pitämisellä mukana.

Viisaita sanoja.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Jussi Salonen


0
1. marraskuuta 2017 14.35

Pormestarin ensimmäinen talousarvioesitys: Investoinnit, investoinnit ja investoinnit

Pormestarin ensimmäinen talousarvioesitys julkaistiin tänään. Talousarviossa investoinnit ovat korkealla tasolla, historiallisen suuret 40 miljoonaa euroa. Investoinnit painottuvat vahvasti kunnallistekniikan rakentamiseen, mikä luo pohjan tulevalle asunto- ja työpaikkarakentamiselle. Tähtäimessä on elinvoimainen kunta.

Kunnassa on suunnitteilla tai käynnissä myös useita koulujen perusparannus- ja uudisrakentamishankkeita. Osa näistä investoinneista liittyy sisäilmaongelmien ratkaisemiseen. Toukokuussa 2017 hyväksytyssä pormestariohjelmassa on sisäilmaongelmille asetettu nollatoleranssi. Kunnassa tullaan tekemään hartiavoimin töitä sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi.

Toisena talousarvion kärkenä ovat tietenkin nykyisten asukkaiden palvelut ja viihtyvyys – maan parhaimpiin lukeutuva varhaiskasvatus ja opetus, kunnan ulkopuolellakin tunnetut kulttuuripalvelut, viihtyisä elinympäristö ja niin edelleen. Yksi osatekijä sekä vetovoiman että asukkaiden viihtyvyyden kannalta on julkinen liikenne. Vuoden 2018 alusta kunta liittyy HSL-alueeseen ja pyrkii yhdessä HSL:n ja kuntalaisten kanssa parantamaan työmatkaliikennettä ja sisäistä liikennettä.

Tuusula haluaa kehittää palveluita ja toimintaa kuntalaisten kanssa. Osallisuus on päivän sana ja siihen on määrärahoja talousarviossa. Kyse on talousarvion momentin lisäksi kaiken toiminnan läpileikkaavasta toimintatapojen muutoksesta. Lopputuloksena on toivottavasti tyytyväisiä asukkaita ja kuntalaisten näköinen kunta. Kutsun sinut mukaan tekemään yhdessä uutta Tuusulaa!

Tervetuloa lukemaan pormestariblogia!

Arto Lindberg
Tuusulan pormestari

 

Tutustu pormestarin talousarvioesitykseen ja siitä julkaistuun tiedotteeseen täällä.

TUNNISTEET: Talous